استانداردهای جهانی مرتبط با محیطهای آموزشی، توسط نهادها و سازمانهای مختلف بینالمللی تدوین شدهاند که در طراحی، ارزیابی و بهبود فضاهای آموزشی بهکار میروند. برخی از این استانداردها توسط سازمان های زیر طراحی شده اند:
۱٫ یونسکو (UNESCO)
چهارچوبهای آموزش کیفیتمحور: یونسکو استانداردهایی را برای اطمینان از برابری، کیفیت، و دسترسی در آموزش تدوین کرده است.
گزارشات و اسناد بینالمللی: یونسکو در سند “آموزش برای قرن ۲۱” به ویژگیهای محیط آموزشی شامل فیزیکی، اجتماعی، و فناورانه اشاره میکند.
پروژه SDG4: مرتبط با اهداف توسعه پایدار (Sustainable Development Goals) که یکی از آنها “آموزش با کیفیت” است و محیط آموزشی استاندارد بخشی از آن محسوب میشود.
۲٫ سازمان بهداشت جهانی (WHO)
مدرسههای سالم (Health Promoting Schools): این استانداردها تأکید دارند که محیط آموزشی باید به سلامت جسمی، روانی و اجتماعی دانشآموزان کمک کند.
۳٫ سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD)
طراحی مدارس برای آینده: OECD با تمرکز بر طراحی فضاهای آموزشی آیندهگرا، استانداردهایی در زمینه فضای یادگیری، تعاملات فناورانه، و کیفیت تدریس ارائه میدهد.
شاخص PISA: این شاخص که عملکرد دانشآموزان را ارزیابی میکند، ارتباط نزدیکی با کیفیت محیط آموزشی دارد.
۴٫ ایزو (ISO)
ISO 21001:2018: استانداردی برای سازمانهای آموزشی که به نیازهای یادگیرندگان و محیط یادگیری میپردازد. این استاندارد بر بهبود مستمر کیفیت آموزشی و فراهم کردن محیطی پایدار تأکید دارد.
ISO 9001: در زمینه مدیریت کیفیت، برای مؤسسات آموزشی قابل استفاده است و شامل مدیریت مؤثر فضاهای آموزشی است.
۵٫ LEED و BREEAM
استانداردهای ساختمانهای سبز: این استانداردها که در طراحی پایدار ساختمانهای آموزشی کاربرد دارند، به ویژگیهایی مانند نورپردازی، تهویه، مصرف انرژی، و پایداری محیطی اشاره دارند.
۶٫ یونیسف (UNICEF)
مدارس دوستدار کودک (Child-Friendly Schools): این استانداردها بر ایجاد محیطی ایمن، فراگیر، و مناسب برای همه دانشآموزان تأکید دارند و شامل معیارهای فیزیکی و روانی میشود.
۷٫ آژانسهای ملی و منطقهای
کشورها و سازمانهای منطقهای مانند اتحادیه اروپا (EU)، آمریکا (EPA) و استرالیا نیز استانداردهایی مرتبط با محیطهای آموزشی دارند که شامل جنبههای بهداشتی، فناوری، و محیطی هستند.
نتیجهگیری
استانداردهای فوق به سازمانها و مدارس کمک میکنند تا محیطهای آموزشی بهتری طراحی کنند که نه تنها یادگیری را تسهیل کند، بلکه سلامت و رفاه دانشآموزان و معلمان را نیز تضمین کند.